• titel
  • titel
  • titel
  • titel
  • titel


Dansschool Bertha Huls

In geen enkele plaats van een omvang als Doetinchem (50.000 inwoners) zijn zoveel mensen lid van een dansschool. Jong en oud danst in het centrum van de Achterhoek. Van klassiek tot streetdance. Van kleuterballet tot modern.

Dansen is een liefhebberij en een sport. Dans werkt mee om de lichamelijke conditie van jong en oud op peil te houden. In dansvoorstellingen wordt de culturele belangstelling van jonge mensen aangewakkerd en ontwikkeld. Niet alleen bij actieve dansers, ook bij de toeschouwers.

De dynamische dansontwikkeling in Doetinchem en omstreken begon in 1981, toen Bertha Huls besloot een eigen dansschool te beginnen. ‘Eigenlijk een keus die min of meer uit nood werd geboren’, zegt ze er zelf over.

‘Tijdens mijn sportopleiding aan het Cios in Arnhem gaf ik les in folklore en jazzballet. Maar na de geboorte van mijn tweede kind kreeg ik rugklachten. Ik werd geopereerd. Daar hield ik een stijve rug aan over en ik kon een vaste baan wel vergeten.’

Op een gegeven moment besloot Bertha Huls verder te gaan in jazzdans. In die tijd had je geen scholen voor jazzballet en moderne dans. Het was een gat in de markt. In april 1981 begon Bertha Huls met zes leerlingen en in september van hetzelfde jaar werden het er al 185.

Dansen is een naschoolse activiteit. Dat betekent: Les geven vanaf vier uur in de middag tot diep in de avond. En op zaterdag. Niet zelden houdt dat voor Bertha Huls in dat ook haar zondag wordt opgeslokt, voor het bijhouden van de ledenadministratie en/of het voorbereiden van de lessen.

Bertha Huls kreeg op een gegeven moment hulp van Ilse Derksen. Die begon als 18-jarige als stagiaire en loopt inmiddels al ruim dertig jaar mee. Samen met Bertha runt ze de dansschool, die nu al meer dan 650 leerlingen telt. Ook hebben Bertha en Ilse de artistieke leiding in handen van jazzdansgroep Lèfamm en van de break- en streetdancegroep The Beatsliders.

Dansschool Bertha Huls heeft z’n wortels stevig in de Doetinchemse bodem staan. Meer dan tachtig procent van de leerlingen komt uit de Achterhoekse centrumstad. Toch heeft de dansschool een brede, regionale functie. De leerlingen komen uit tien verschillende gemeenten. Behalve uit de stad zelf wordt de komende jaren ook uit de regio extra groei van leden verwacht.

Zie ook www.jazzdansschool.nl

De dansers

vorige volgende